CURIOZITATI


imagine-1

stiai-ca-si-nevazatorii-viseaza-10-curiozitati-foarte-tari-despre-visuri_size1

Reclame
Articol anterior
Lasă un comentariu

17 comentarii

 1. Superbe imagini şi interesant articol! 🙂

  Răspunde
 2. Curiozităţi geografice

  Primii autori de hărţi au fost vechii greci, fiind cunoscută harta lui Alexandru din Milet din anul 577 î. Hr., urmate de cele 26 de hărţi ale astronomului, matematicianului şi geografului Ptolemeu dun Alexandria, hărţi folosite până în secolul XVI. În evul mediu, hărţile erau realizate după spusele navigatorilor, care călătorind din port în port, făceau o descriere amănunţită a coastelor. În epoca Renaşterii, marinarii au deprins ştiinţa măsurăturilor exacte. În 1569, flamandul Gerpard Kremer, cunoscut sub numele de Mercator, a reprezentat în 18 file ansamblul lumii, cunoscute la acea vreme, ţinând cont de relieful şi sfericitatea Terrei. Primele hărţi ale ţărilor europene apar în 1530, iar cea dintâi hartă a Americii de Nord datează din 1677 şi-i aparţine lui John Foster. În Moldova, prima hartă i-a aparţinut lui Dumitrie Cantemir, fiind un supliment al operelor sale „Descrierea Moldovei”.

  Primul glob pământesc este realizat în epoca Renaşterii, în 1492 de generalul Behaim, fiind o sinteză a cunoştinţelor acumulate de la navigatori şi a cele moştenite de Ptolemeu. În 1570, flamandul Ortelius publică o lucrare constând din 53 de planşe cu 70 de hărţi, acesta fiind primul atlas din lume. Hărţile moderne sunt foarte exacte fiind create cu ajutorul informaţiilor transmise de sateliţi.

  Bosforul este cea mai îngustă strâmtoare intercontinentală. Ea uneşte Marea Neagră cu Marea Marmara, având o lungime de circa 30 km şi o lăţime de 660-3300 m , separând Europa de Asia, şi mai precis Peninsula Balcanică de Asia Mică.

  Cel mai mare golf din lume este golful Mexic.

  Prima capitală a Italiei a fost, în 1861, oraşul Florenţa, deoarece Roma a fost încorporată Italiei abia în 1870.

  Cea mai înaltă cascadă din lume, Angel(979 m), din Venezuela, este formată din râul Carro şi se varsă în fluviul Orinocco.

  Cel mai uscat loc de pe glob este considerat localitatea Calma din Chile, în timp ce cel mai ploios loc de pe glob este considerat Mawayuram, nordul Indiei, unde media anuală a precipitaţiilor este 13970 mm.

  În fiecare an, la 29 iulie, locuitorii orăşelului american Waynsberg din statul Ohio se adună în zori de zi, în piaţa centrală a oraşului şi privesc cu nerăbdare la cer. Curând începe să plouă şi atunci oamenii deschid umbrelele şi pleacă satisfăcuţi la casele lor. Ziua de 29 iulie, pentru locuitorii acestui orăşel a devenit un fel de sărbătoare. De acum o sută de ani şi ceva la rând, în dimineaţa acestei zile plouă. Nimeni nu ştie cărui fapt i se datorează acest fenomen ciudat, totuşi, de ani de zile, populaţia marchează această sărbătoare a ploii. Potrivit statisticii, începând cu anul 1870, cerul i-a dezamăgit pe orăşeni doar de 10 ori.

  Răspunde
 3. Elemente ale comunicării non-verbale

  Cand ne gandim la comunicare este cel mai probabil sa ne vina in minte ideea unei conversatii, a unui dialog. Insa comunicarea nu se limiteaza doar la actul verbal, ea se regaseste in fiecare actiune pe care o inteprindem.

  Comunicam prin modul in care ne imbracam, comunicam prin accesorii, prin modul in care gesticulam, prin pozitia pe care o adoptam, prin felul in care ne alegem cuvintele, prin modul in care privim si prin modul in care voribim.

  Importanta comunicarii non-verbale a fost demonstrată in 1967 de catre Albert Mehrabian. In urma unui studiu, acesta a ajuns la concluzia ca numai 5% din mesaj este transmis prin comunicare verbala in timp ce 38% este transmis pe cale vocala si 55% prin limbajul corpului. Mesajele comunicarii non-verbale sunt transmise prin mimică, privire, gestica si prin elementele de paralimbaj.

  O vorba din popor spune ca “haina il face pe om” si din perspectiva comunicarii non-verbale chiar asa si este. Oamenii bine imbracati denota educatie, succes, putere, bani.Felul in care ne imbracam comunica elemente ale personalitatii noastre. Spre exemplu o femeie imbracata provocator poate exprima disponibilitate in timp ce o femeie imbracata decent denota seriozitate si confera incredere. Nu trebuie sa ne imbracam elegant in orice context, dar este necesar sa avem o tinuta adecvata oricarei situatii.

  Elemente de paralimbaj

  Timbrul vocii

  Fiecare persoana comunica prin timbrul vocii sale. S-a constatat ca in afaceri femeile cu voce mai joasa sunt considerate mai inteligente, mai autoritate si mai demne de incredere. Timbrele subtiri pot declansa un comportament de ocrotire din partea celorlalti.

  Intesitatea vocii

  Persoanele care ridica vocea sunt considerate agresive. In alte cazuri reducerea intensitatii sonoare a vocii este realizata pentru a se atrage atentia. Este clar ca aceia care rostesc mai incet anumite cuvinte doresc in mod constient sa le sublinieze importanta.

  Ritmul vocii

  Studiile au demonstrat ca in functie de ritmul vorbirii putem indentifica cu destula precizie tara sau zona din care provine o persoana, nivelul ei de scolarizare, chiar si profesia si preferintele culturale. In general persoanele care vorbesc mai repede (au un numar crescut de silabe pe minut) dau dovada de inteligenta pentru ca sunt familiarizati cu cuvintele pe care le folosesc cu rapiditate.

  Pauzele din actul vorbirii

  Ca semnal paralingvistic, pauzele pot fi inconstient realizate dar si intentionate. Unii oameni doresc sa atraga atentia asupra a ceea ce spun ridicand tonul, altii o fac mai subtil prin intreruperea comunicarii, facand pauze inaintea cuvintelor pe care vor sa le sublinieze. Totodata pauzele subliniaza diferenta de statut social dintre interlocutori sau nevoia persoanelor de a reflecta inaintea formularii raspunsului.

  Mimica reprezinta modul in care trasaturile fetei redau trairile unei persoane. In cadrul relationarii cu alte persoane pentru a castiga increderea acestora mimica nu trebuie sa intre in contradictie cu elementele verbale. Incruntarea transmite concentrare, atentie maxima dar si incordare si rigiditate. De acest motiv persoanele care sunt incruntate transmit o stare de tensiune

  Zambetul este un element care ajuta intodeauna in relationarea cu ceilalti, deoarece transmite prietenie, apropiere si siguranta de sine.

  Privirea este un factor important al limbajului non-verbal, ea fiind si modalitatea prin care se creaza o conexiune intre persoanele ce isi vorbesc.

  Exista mai multe tipuri de privire

  privirea oficiala: indreptata intr-un loc care este situat in varful unui triunghi echilateral format de pupile, este adresata strainilor;
  privirea amicala: orientate in dreptul nasului, a mustatii;
  privirea intimă: este indreptata spre buze sau mai jos;

  Specialistii in domeniul comunicarii non-verbale spun ca o privire nu trebuie sa depaseasca 1.18 secunde, altfel este considerate indecenta.

  Este importanta evitarea gesturilor precum: mainile tinute in solduri, indreptarea degetului aratator catre interlocutor, pocnitul din degete, jocul cu diferite obiecte, trecerea mainii prin par. Aceste gesturi pot transmite agresivitate, nervozitate, nesiguranta. Postura ferma, dar nu rigida, a vorbitorului ofera un plus de siguranta celor spuse.

  Relationarea cu persoanele din jurul nostru se realizeaza prin comunicare. Din acest motiv trebuie sa acordam o atentie sporita modului in care transmitem ceea ce ne dorim si nu altceva. Cuvintele nu sunt singurele purtatoare de mesaje. Uneori gesturile pot transmite mai mult decat cuvintele. O persoana care doreste sa comunice eficient trebuia sa tina cont de o serie de elemente: postura corpului, privire, inflexiunile vocii, proxemica, haine si accesorii, de modul in care gesturile sustin informatiile transmise verbal, sau le contrazic.

  Modul in care comunicam cu prietenii nostri, cu familia, cu superiorii, cu colegii reflecta o imagine despre cine suntem. Daca ne dorim sa existe o concordanta intre modul in care ne percem si modul in care suntem perceputi trebuie sa fim atenti la ceea ce spunem atat prin cuvinte cat si prin gesturi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: