RETETE CULINARE


Photobucket

Lasă un comentariu

111 comentarii

  1. Creveti cu sos iute si usturoi

    Ingrediente
    500 gr creveti curatati 5 catei de usturoi 1/3 cup sos iute, thailandez sare ulei pentru prajit

    Mod de preparare

    Crevetii cu sos iute si usturoi sunt deliciosi. Pentru a prepara aceasta mancare cu fructe de mare se prajesc crevetii intr-un wok cand uleiul e fierbinte. Se scot si se pun pe o farfurie.

    Se adauga in wok usturoiul, se prajeste putin, apoi se adauga sosul iute. Se pun in wok crevetii si se amesteca atat cat sa fie acoperiti de sos.
    Mod de servire
    Crevetii cu sos iute si usturoi se servesc calzi.

    Răspunde
  2. Tochitura

    ingrediente:

    500g carne de porc
    2 cabanosi
    100g piept de pui
    2 linguri bulion
    1 lingurita de zahar
    1 pahar de vin rosu
    1/2 pahar cu apa
    3 catei de usturoi sau fire de usturoi verde Wink
    2-3 fire de ceapa verde
    sare, ulei, patrunjel si marar

    mod de preparare:  photo zambete-2.gif

    Se spala carnea si se taie bucatele micute, cabanosul rondele tot micute, punem putin ulei intr-o tigaie mai inalta, adaugam carnea si o prajim la foc mic cu capacul pus, cand se rumeneste putin punem si cabanosul. Se pune peste carne … usturoiul, ceapa si se calesc toate putin, apoi adaugam sare, bulionul, zaharul, apa si paharul cu vin .. se acopera dinou tigaia cu un capac si se lasa sa se intrepatrunda aromele 10 min. la final adaugam putin marar si patrunjel tocat marunt si e gata pentru servit alaturi de mamaliguta cu branza si smantana, oua ochiuri … Pofta buna ! Photobucket

    Răspunde
  3. Cartofi taranesti cu sunculita

    ingrediente :
    150-200 g de sunculita taraneasca sau kaiser sau orice alt mezel afumat care sa aiba si grasime
    2 cepe , 2 ardei grasi , 2 rosii
    cartofi, in functie de tava fiecaruia
    sare, piper, Delikat
    mod de preparare :
    Se taie cartofii rondele si se spala bine.
    Se taie sunculita, ceapa, ardeiul si rosiile decojite in bucatele mai…taranesti.
    Se adauga condimentele si se amesteca bine. Se aseaza in tava ( unsa cu ulei ) fara a se adauga nici un pic de apa. Se acopera cu folie de aluminiu si se pune la cuptor 40-50 de minute, (mai verificati din cand in cand).
    Cand sunt inca fierbinti se poate rade cascaval si se poate adauga verdeata tocata, dupa gustul fiecaruia.
    Se pot servi ca atare sau ca garnitura la friptura.

    Răspunde
  4. Friptura de porc in sos de fructe

    ingrediente :
    1 buc carne de porc –
    cap de piept sau ceafa
    Prune uscate
    Un morcov
    O portocala
    100 ml vin
    Ghimbir cu usturoi
    Sos de soia
    Sare, piper, rozmarin, ulei.

    mod de preparare :
    Carnea se spala,se taie bucati mai mari si se condimenteaza.Prunele si caisele se pun sa stea putin in vin,apoi se pun peste carne,se adauga rozmarinul,ghimbirul si se lasa la marinat pana a doua zi.

    Morcovul se curata si se taie betisoare.
    Intr-un vas ( tava ) se pune putin ulei,se aseaza un strat de morcovi,apoi se pune carnea ( la jumatatea coacerii preparatului se pun fructele )
    Se stoarce zeama de la o portocala si se completeaza cu supa de legume , sa acopere jumatate din carne.

    Se mai poate adauga si putin vin.

    Vasul se acopera cu un capac sau cu folie de aluminiu si se pune la cuptor pentru aproximativ 1h, in functie de cuptorul fiecaruia.  photo 6f5udf_zps72f84c95.gif

    Răspunde
  5. Galuste cu capsuni

    Timp de preparare: 55 min
    Ingrediente :

    300 g brânză proaspătă de vaci
    150 g făină, 1 ou,
    1 praf de sare
    500 g căpşuni, 25 g unt
    zahăr pudră, nuci măcinate şi scorţişoară pisată pentru ornat

    PREPARARE :

    1. Căpşunile se spală, se curăţă de codiţe şi se lasă la scurs pe un grătar.

    2. Pentru aluat, se pune brânza proaspătă într-un castron, se pasează cu o furculiţă şi se amestecă bine cu oul, făina şi un praf de sare. Când se obţine un aluat omogen, se pune pe o folie din aluminiu bine presărată cu făină şi se strânge într-un sul de 4-5 cm diametru.

    3. O oală de 4-5 l se umple pe jumătate cu apă şi se pune pe foc cu un praf de sare şi puţin unt.

    4. Se taie aluatul în 12 felii, care se pun pe o planşetă presărată cu făină. Pe fiecare felie de aluat se pune câte o căpşună şi se strânge aluatul în jurul ei, până se obţine o găluşcă sferică, ce se trece apoi prin făină şi se lasă deoparte.

    5. Când toate găluştele sunt formate se pun în oala cu apa clocotită. Se lasă să fiarbă 10 minute cu capacul tras pe o parte. Când apa a început să clocotească, se reduce focul, astfel încât găluştele să fiarbă în clocote mici. După ce se opreşte focul, găluştele se mai lasă în oala acoperită, aproximativ 15 minute.

    6. Găluştele se scot cu o spumieră, se pun pe un platou şi se ornează cu zahăr, nuci măcinate şi scorţişoară. Se servesc imediat.

    Răspunde
  6. Rata cu sos de portocale

    timp de preparare: 40 min

    Dezosam pieptul de rata, il condimentam cu sare si piper si il prajim in tigaia de teflon.
    Nu punem ulei, deoarece are suficienta grasime.

    Il prajim pe ambele parti pana se rumeneste usor. Atentie nu trebuie lasat foarte mult fiindca se intareste.

    Scoatem grasimea care s-a format in tigaie si adaugam sosul de soia peste piept si punem din nou pe foc intorcandu-l pe ambele parti pana se caramelizeaza usor.

    Scoatem rata si o feliem pe diagonala cu un cutit foarte bine ascutit. Carnea trebuie sa fie usor crocanta la exterior si moale si rosiatica la interior, cam asta e consistenta perfecta pentru reusita
    acestei retete.

    In paralel cu carnea facem sosul astfel: Punem intr-o cratita zeama de la portocale si coaja rasa de la o portocala. Adaugam supa, vinul alb si zaharul brun. Lasam sa fiarba la foc potrivit pana ce capata o consistenta gelatinoasa.

     photo zambete-2.gif

    Adaugam sosul peste feliile de rata si punem din nou pe foc.
    Lasam pana se caramelizeaza usor. Atentie, nu lasati tigaia nesupravegheata deoarece caramelul isi poate schimba imediat culoarea sidevine amarui.

    In momentul in care sosul s-a caramelizat opriti focul.

    Răspunde
  7. Ficatei de pui in sos de rosii

    Ingrediente –
    500 gr ficatei de pui, 60 ml ulei, 200 ml lapte, 20 ml vin alb sec, 1 ceapa, 100 ml bulion, 5 catei de usturoi zdrobiti, piper si sare dupa gust.
    Decor: 1/2 legatura de patrunjel verde .
    Mod de preparare –

    Ficateii se spala , se curata de pielite si se pun in lapte rece pentru 30 min.
    Ceapa se taie marunt , o calim apoi adaugam ficateii de pui si lasam sa se prajeasca bine pe ambele parti.
    Se adauga bulionul, vinul, usturoiul si 50 ml apa calda , se lasa sa fiarba la foc mic pana scade sosul.
    Cand mancarea este gata se adauga sare si piper dupa gust. Se presara patrunjelul taiat marunt iar dupa preferinta se poate adauga si usturoi zdrobit.

    Se servesc alaturi de mamaliguta si castraveciori acri .
    Pofta Buna!

    Răspunde
  8. PAPANASI

    Ingrediente:

    500 gr branza de vaci proaspata
    100gr zahar, 2 oua
    1 varf lingurita bicarbonat de sodiu
    1 esenta vanilie, 250 gr faina, smantana, dulceata de visini, fructe de padure …

    Preparare  photo zambarici-bucatar-1.gif

    1. Branza se amesteca cu zaharul si bicarbonatul. Se incorporeaza apoi ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Puteti amesteca scurt aluatul cu robotelul sau mixerul sa se omogenizeze mai bine!
    daca branza e mai umeda s-ar putea sa mai aveti nevoie de 1 lingura de faina in compozitie; aluatul trebuie sa fie usor de format, sa nu fie prea lipicios
    Se pune intr-o tava adanca mult ulei la incins.
    Se formeaza din aluat bile de dimensiunea interiorului pumnului. Se strapunge bila cu degetul prin centru, apoi treceti bila prin faina. Usor, mariti gaura din mijloc si aplatizati putin colacul obtinut.
    Dati focul la mic sub tigaie si prajiti papanasii pe ambele parti pana sunt rumeni.

    tarta cu cirese si papanasi photo  tarta cu cirese si papanasi_zpsgum7ljnh.jpg

    Răspunde
  9. TARTA CU CIRESE
    Ingrediente:
    – 5 oua
    – 200 g zahar
    – 100 g unt
    – 250 g faina
    – 1 esena de vanilie
    – 1 pliculet praf de copt
    – 1 praf de sare
    – 300 g cirese
    – zahar pudra

    Pentru prepararea blatului se bat albururile spuma cu putina sare.  photo zambariciA.gif
    Se adauga zaharul si se bat în continuare pâna ce zaharul se topeste .
    Galbenururile se freaca cu untul moale. Se adauga la albusuri, treptat, se
    încorporeaza esenta de vanilie, apoi faina amestecata cu praful de copt.

    Aluatul se toarna într-o tava de tarta , unsa cu unt si tapetata
    cu faina , se pun deasupra ciresele curatate de sâmburi si scurse bine.

    Tava se da la cuptor, la foc mic, pentru 45 – 50 de minute, dupa care se scoate, se pudreaza cu zahar farin( daca vreti ).  photo 6f5udf_zps72f84c95.gif

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: